DIETA PRZECIWMIAZDZYCOWA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
sobota, 31 lipca 2010 18:21

 

 

 DIETA PRZECIWMIAZDZYCOWA

  

Cholesterol krążący w Twojej krwi przenika do ściany tętnic

 przyczyniając się do ich zwężenia. Może to być powodem

 zawału serca i udaru mózgu. Wysoki poziom cholesterolu

nie sprawia dolegliwości, co nie znaczy, że nie jesteś

zagrożony chorobą serca.

  

        NIE DA] SIE ZASKOCZYĆ !

 

         ZBADAJ POZIOM CHOLESTEROLU

 

Poziom cholesterolu całkowitego w Twojej krwi nie powinien

   przekraczać 5 mmol/l (190 mg/dL) a cholesterolu LDL 3

  mmol/l (115 mg/dL). Jeżeli jest wyższy, to należy go obniżyć

 i przeciwdziałać jego szkodliwym właściwościom. Możesz

 tego dokonać przestrzegając diety o małej zawartości tłuszczu

 zwierzęcego, a dużej warzyw i owoców. Ważne jest częste

 spożywanie tłustych ryb morskich lub preparatów

 farmaceutycznych zawierających kwasy tłuszczowe

 omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają

 odporność ściany tętnic na rozwój miażdżycy. Lipoproteiny

HDL zmniejszają stężenie cholesterolu w ścianie tętnic.

 

 Obniżając stężenie cholesterolu LDL we krwi o 1

  zmniejszasz ryzyko choroby wieńcowej o 1 %.

Natomiast zwiększając stężenie cholesterolu HDL o 1 %

powodujesz spadek zagrożenia tą chorobą o 3%.

W tabeli podane są zasady żywienia przy wysokim

poziomie cholesterolu we krwi.

 

 "Wejdź na  osobistą stronę Tadeusza Czarnego"

                   www.tadeusz-masazysta.prv.pl

 

                       Raport  wyników badań laboratoryjnych

Test                        WynikJedn.   Uwagi      Zakres               Min     Max

D) GLUKOZA         117 mg/dl                      (---)*                65     110

J) CHOLEST            121 mg/dl                                            140       200        

K) HDL-D                  39 mg/dl                                     — 32 % chol  cał

L) TRIGLY                105 mg/dl                      (-*-)                60      160

L)  LDL-CHOL          61 mg/dl                        (---)                115      175

 

 

                WYKAZ PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH W DIECIE

                                   PRZECIWMIAZDZYCOWEJ

 

 

 

 

 ZALECANE

 DOZWOLONE 

 W UMIARKO

WANYCH

ILOŚCIACH 

 PRZECIWW

SKAZANE 

 

 

PRODUKTY ZBOŻOWE

Pieczywo razowe, owsianka, ryż,

makaron, płatki kukurydziane,

musli, kasze gruboziarniste.

 

 

Białe pieczywo

 

Rogaliki francuskie (croissant).

 

WARZYWA  I OWOCE

 

 Warzywa świeże i mrożone  groszek zielony, kukurydza, ziemniaki, owoce świeże i suszone, owoce konserwowe

(niesłodzone), soki owocowe

(niskosłodzone) i

warzywne

 

Ziemniaki lub frytki smażone na świeżym oleju rzepakowym lub oliwie

z oliwek.

Frytki, ziemniaki warzywa

przygotowane na

maśle,smalcu lub

twardej margarynie,

warzywa solone i konserwowe,

chipsy.

 

RYBY I OWOCE MORZA

Mleko, jogurt, kefir (odtłuszczone), chude sery i twarogi, białko jajek.

 

Mleko, jogurt, kefir (półtłuste),sery półtłuste, dwa całe jaja na tydzień. 

Pełne mleko, śmietana, mleko skondensowane, "zabielacze" do kawy, sery pełnotłuste, jogurt i kefir pełnotłusty.

 

MIĘSO

Indyki, kurczaki (usunąć skórę z drobiu), cielęcina, króliki, dziczyzna.

Chuda wołowina, jagnięcina, szynka, kiełbasa drobiowa.

Mięso z widocznym tłuszczem, kaczki, gęsi, kiełbasy, salami, pasztety

NASIONA

  STRĄ -

CZKOWE

Soja, groch, Fasola, soczewica.

 

 

 

TŁUSZCZE

 

Margaryny miękkie ze sterolami lub stanolami

 Wybierać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Dopuszcza się olej   słonecznikowy, kukurydziany,

sojowy, do stosowania na zimno. Margaryny miękkie

 Masło, smalec,

słonina,

łój, tłuszcz

spod  pieczeni,

margaryny twarde.

 

ZUPY

Zupy warzywne, chude wywary mięsne.

 

Zupy zaprawiane

śmietaną i innymi tłuszczami.

 

SOSY I PRZYPRAWY

Pieprz, musztarda,

zioła, przyprawy

korzenne.

Sosy sałatkowe

niskotłuszczowe

(np. na bazie chudego jogurtu).

 Sól, majonezy,sosy i kremy sałatkowe, sosy

do mięsa i ryb

zawierające tłuszcz.

 

DESERY

Sorbety, galaretki, bezy, budynie na mleku chudym, sałatki owocowe ,orzechy włoskie i migdały.

Ciasta i ciasteczka

zawierające bardzo mało tłuszczu, marcepany,chałwa, nugat, orzechy

laskowe, ziemne, pistacjowe, brazylijskie, kutia.

Lody, kremy, budynie na pełnym mleku, sosy na śmietanie lub maśle, torty, przemysłowe wyroby cukiernicze, czekolada, toffi,

karmelki, orzechy kokosowe i solone 

 

NAPOJE

Kawa filtrowana

lub rozpuszczalna,

herbata.

 

Alkohol.

Kawa gotowana i parzona po turecku

 

 

Zmieniony: piątek, 20 lipca 2012 20:56