Napoje zdrowotne PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
sobota, 03 października 2009 18:40

NAPÓJ Z ZIELONEJ POKRZYWY 1 MIĘTY

SKŁADNIKI:

 

SKŁADNIKI:     

1op. kostek lodu                                                                                        
5 gałązek pokrzywy                                                                                   

3 gałązki świeżej mięty

100 g cukru                                                                                               

2 obrane, wypestkowane i pokrojone w plastry cytryny

woda mineralna niegazowana

 

WYKONANIE:

 wszystkie składniki i 1 MT wody mineralnej zmiksować uzupełnić wodą mineralną do 1 litra i zmiksować

 

SOK Z RZODKIEWKI

SKŁADNIKI:                                                               

1/2 świeżego ogórka

·         20 g dojrzałej dyni                                              

·         1/2 cytryny

·         1 op. kostek lodu

WYKONANIE:

• wszystkie składniki  zmiksować

Zastosowanie:

sok wspomaga  reumatyzmu. leczenie anemii i Miąższ dyni jest bogaty w karoten.

 

 

SOK Z RZODKIEWKI

SKŁADNIKI:     

1 op. kostek lodu                                                 

6 rzodkiewek                                                         

1/2 świeżego ogórka

20 g dojrzałej dyni                                              

1/2 cytryny

 wszystkie składniki zmiksować

Zastosowanie: sok wspomaga leczenie anemii ireumatyzmu.

Miąższ dyni jest bogaty w karoten.

 

 

SOK Z MARCHWI I SELERA NACIOWEGO          

SKŁADNIKI:                                                               

1 marchew                                                             

2 gałązki selera naciowego

1 obrana cytryna

1 op. kostek lodu

WYKONANIE:

 wszystkie składniki zmiksować

           • Zastosowanie:

            • wspomaga leczenie przeziębienia, prostaty, zapalenia migdałków, astmy, bronchitu.

Poprawia wzrok. 

 

SOK Z CYTRYNY Z CHRZANEM

 

SKŁADNIKI:                                                         

300 g tartego chrzanu

1 łyżka miodu

1 cytryna

1 op. kostek lodu

WYKONANIE:

 wszystkie składniki zmiksować

Zastosowanie: dla osób ze skłonnościami do zawałów serca, rozpuszcza drobne skrzepy krwi.

 

SOK Z CYTRYNY NA CIEPŁO

 

SKŁADNIKI:

1 obrana i wypestkowana cytryna         

1/2 I wody       

1 łyżka miodu   temp. 60 °C,

uzupełnić wodą i podgrzewać - czas 6 min,

WYKONANIE:

• cytrynę i miód zmiksować - czas 6 min

Zastosowanie: działa tonizująco na wątrobę, obniża nadkwasotę żołądka,

chroni naczynia

krwionośne i wzmacnia błony komórek.

 

NAPÓJ Z BURAKÓW I MARCHWI           

SKŁADNIKI:                                                         

3 marchewki    

• warzywa oraz 1 MT wody zmiksować

2 buraki           

1 I wody          

• dodać wodę

 

WYKONANIE:

                                                                         

Zastosowanie: działa odżywczo, oczyszczające odtruwające

Wspomaga leczenie anemii, pobudza działanie wątroby.


 

SOK Z SELERA

SKŁADNIKI:                                                      

1 seler

1 cytryna                                                             

cukier do smaku

700 ml wody

WYKONANIE:

składniki zmiksować - czas

 dolać wodę, zmiksować

Zastosowanie: wspomaga leczenie kamicy nerkowej , zapalenia pęcherza.

 

SOK POMIDOROWY

SKŁADNIKI:                                                                          

3 duże pomidory                                                                       

szczypta soli                                                                             

szczypta cukru

szczypta pieprzu                                                                       

woda wg uznania

WYKONANIE:

uzupełnić wodą, dodać do smaku cukier, sól i pieprz

pomidory zmiksować - czas 60 s, obr. poz. 9

 

          • Zastosowanie:

         • zawiera potas, reguluje ciśnienie krwi, hamuje zaburzenia rytmu serca.

 

            SOK Z JABŁKA ZE SKÓRKĄ        

SKŁADNIKI:

1 duże jabłko                                                       

cukier wg uznania                                                  

1/2 obranej cytryny  •1/21 wody

 

składniki, oprócz wody, zmiksować -

uzupełnić wodą i ponownie zmiksować

 

Zastosowanie:

 zawiera duże ilości fruktozy. Skórka jabłka zawiera wapń, krzem oraz pektyny

- obniża poziom cholesterolu. Działa oczyszczająco na wątrobę

 i pęcherzyk żółciowy, zwiększa odporność organizmu.

 

SOK Z BIAŁEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI:                                                         

1/4 główki kapusty (ok. 300 g) 

1 cytryna         

700 ml wody

1 op. kostek lodu

 

WYKONANIE:

 kapustę, cytrynę oraz 1 MT wody zmiksować

dolać pozostałą wodę i zmiksować -

 

 

Zastosowanie: świeży sok z kapusty, dzięki zawar­tości witamin, jest doskonałym lekiem

na wrzody żołądka i dwunastnicy (po konsultacji z lekarzem),

pozytywnie wpływa na pracę mózgu. W przypadku anemii pić 2 szklanki soku dziennie.

Wspomaga lecze­nie grypy, cukrzycy, obrzęków.

                        

NAPÓJ Z MARCHWI I NATKI PIETRUSZKI

SKŁADNIKI:

3 marchewki                                                        

6 gałązek natki pietruszki                                      

1 obrana, wypestkowana cytryna                           

700 ml wody

30 g cukru

 

WYKONANIE:

 

•marchewkę, natkę pietruszki, cytrynę, cukier oraz1 MT wody zmiksować  

dodać pozostałą wodę

 

Zastosowanie: wspomaga leczenie zapalenia pęcherza, działa moczopędnie,

antyseptycznie, poprawia wzrok


 

          NAPÓJ Z GRUSZKI

         SKŁADNIKI:                                                                   

        1 op. kostek lodu                                                            

        1 duża gruszka                                                                   

        1 cytryna

        1/2 I wody

        cukier lub miód do smaku

       WYKONANIE:

 

       składniki zmiksować dolać wodę                                    

       Zastosowanie: zawartość boru zwiększa bystrość umysłu i zapobiega osteoporozie.

 

 

       SOK AGRESTOWY

      SKŁADNIKI:                                                                    

     1/2 kg agrestu                                                                 

      • cukier lub miód do smaku                                                  

      • woda wg uznania

     WYKONANIE:

     agrest umyć, oczyścić i  włożyć do naczynia, dodać cukier lub miód,

      zmiksować uzupełnić            wodą

 

      Warianty: zamiast agrestu można użyć porzeczek, które zawierają dużą ilość witaminy C.

 

      Zastosowanie: wspomaga leczenie schorzeń wątro­by, niedokrwistości, stanów zapalnych    

      jamy  ustnej i gardła



            SOK Z CZARNEGO BZU

 

           SKŁADNIKI:     

         1 kg owoców bzu (bardzo ważne,          

          aby jagody bzu zrywać we wrześniu)    

          300 g cukru

 

        WYKONANIE:

       składniki zmiksować –

       następnie pasteryzować –

       temp. 90 °C 

 

      Zastosowanie:

     sok ma działanie napotne, usuwa z organizmu toksyny, wspomaga leczenie nadciśnienia

     tętniczego. Zawiera selen, który wzmacnia układ odpornościowy.

           

 

     SOK CZOSNKOWY        

    SKŁADNIKI:

    1 główka czosnku

    3 cytryny                                                                        

    1 I wody przegotowanej i ostudzonej

    WYKONANIE:

     składniki, oprócz wody zmiksować dodać wodę i odstawić na całą dobę

    w ciepłe miejsce; następnie odcedzić i przechowywać w ciemnym miejscu

     pić po kilka łyżek dziennie

     Zastosowanie: wspomaga leczenie grypy, zmniejsza ciśnienie i lepkość krwi. Korzystnie   

       wpływa    w przy­padku uczuleń, przy cukrzycy, łagodzi stres

 

           Kuracja sokiem z brzozy

          Należy ją przeprowadzać w odstępach czasowych, stosować regularnie w ciągu kilkunastu dni.

        Najlepiej przez 2-3 tygodnie pić sok z brzozy 2-3 razy dziennie

.       Soku z brzozy nie trzeba wypijać dużo, wystarczy ćwiartka szklanki każdorazowo.

        Dla osób szczególnie osłabionych można zastosować podwójną dawkę

         i dziennie spożywać szklankę soku, najlepiej rozkładając picie na 3-4 razy w ciągu dnia.

         Ze względu na bogactwo mineralne i witaminowe soku z brzozy

         nie należy łączyć z niektórymi substancjami. Szczególnie w czasie kuracji należy zrezygnować z:

          czarnej herbaty,

          kawy,

          alkoholu,

          czekolady,

         szczawiu.

         szpinaku

         Warto w czasie kuracji także ograniczyć ilość zjadanych wędlin!

         Wymienione powyżej produkty zawierają w nadmiarze substancje,

          które mogą wchodzić w reakcje chemiczne i generować

        odkładanie toksyn w naszym  organizmie  lub po prostu działać niekorzystnie na ciało.


 

 

 

 

Zmieniony: sobota, 11 października 2009 12:55  

 
 
Zmieniony: niedziela, 28 października 2012 21:52