Napoje zdrowotne |
Wpisany przez Administrator |
sobota, 03 października 2009 18:40 |
NAPÓJ Z ZIELONEJ POKRZYWY 1 MIĘTY SKŁADNIKI: SKŁADNIKI: 1op. kostek lodu 3 gałązki świeżej mięty 2 obrane, wypestkowane i pokrojone w plastry cytryny woda mineralna niegazowana WYKONANIE: wszystkie składniki i 1 MT wody mineralnej zmiksować uzupełnić wodą mineralną do 1 litra i zmiksować SOK Z RZODKIEWKI SKŁADNIKI: 1/2 świeżego ogórka · · 1/2 cytryny · 1 op. kostek lodu WYKONANIE: • wszystkie składniki zmiksować Zastosowanie: sok wspomaga reumatyzmu. leczenie anemii i Miąższ dyni jest bogaty w karoten. SOK Z RZODKIEWKI SKŁADNIKI: 1 op. kostek lodu 6 rzodkiewek 1/2 świeżego ogórka 1/2 cytryny wszystkie składniki zmiksować Zastosowanie: sok wspomaga leczenie anemii ireumatyzmu. Miąższ dyni jest bogaty w karoten. SOK Z MARCHWI I SELERA NACIOWEGO SKŁADNIKI: 1 marchew 2 gałązki selera naciowego 1 obrana cytryna 1 op. kostek lodu WYKONANIE: wszystkie składniki zmiksować • Zastosowanie: • wspomaga leczenie przeziębienia, prostaty, zapalenia migdałków, astmy, bronchitu. Poprawia wzrok. SOK Z CYTRYNY Z CHRZANEM SKŁADNIKI: 1 łyżka miodu 1 cytryna 1 op. kostek lodu WYKONANIE: wszystkie składniki zmiksować Zastosowanie: dla osób ze skłonnościami do zawałów serca, rozpuszcza drobne skrzepy krwi.
SOK Z CYTRYNY NA CIEPŁO SKŁADNIKI: 1 obrana i wypestkowana cytryna 1/2 I wody 1 łyżka miodu temp. uzupełnić wodą i podgrzewać - czas 6 min, WYKONANIE: • cytrynę i miód zmiksować - czas 6 min Zastosowanie: działa tonizująco na wątrobę, obniża nadkwasotę żołądka, chroni naczynia krwionośne i wzmacnia błony komórek. NAPÓJ Z BURAKÓW I MARCHWI SKŁADNIKI: 3 marchewki • warzywa oraz 1 MT wody zmiksować 2 buraki 1 I wody • dodać wodę WYKONANIE: Zastosowanie: działa odżywczo, oczyszczające odtruwające Wspomaga leczenie anemii, pobudza działanie wątroby.
SOK Z SELERA SKŁADNIKI: 1 seler 1 cytryna cukier do smaku 700 ml wody WYKONANIE: składniki zmiksować - czas dolać wodę, zmiksować Zastosowanie: wspomaga leczenie kamicy nerkowej , zapalenia pęcherza.
SOK POMIDOROWY SKŁADNIKI: 3 duże pomidory szczypta soli szczypta cukru szczypta pieprzu woda wg uznania WYKONANIE: uzupełnić wodą, dodać do smaku cukier, sól i pieprz pomidory zmiksować - czas 60 s, obr. poz. 9 • Zastosowanie: • zawiera potas, reguluje ciśnienie krwi, hamuje zaburzenia rytmu serca. SOK Z JABŁKA ZE SKÓRKĄ SKŁADNIKI: 1 duże jabłko cukier wg uznania 1/2 obranej cytryny •1/21 wody składniki, oprócz wody, zmiksować - uzupełnić wodą i ponownie zmiksować Zastosowanie: zawiera duże ilości fruktozy. Skórka jabłka zawiera wapń, krzem oraz pektyny - obniża poziom cholesterolu. Działa oczyszczająco na wątrobę i pęcherzyk żółciowy, zwiększa odporność organizmu. SOK Z BIAŁEJ KAPUSTY SKŁADNIKI: 1/4 główki kapusty (ok. 1 cytryna 700 ml wody 1 op. kostek lodu WYKONANIE: kapustę, cytrynę oraz 1 MT wody zmiksować dolać pozostałą wodę i zmiksować - Zastosowanie: świeży sok z kapusty, dzięki zawartości witamin, jest doskonałym lekiem na wrzody żołądka i dwunastnicy (po konsultacji z lekarzem), pozytywnie wpływa na pracę mózgu. W przypadku anemii pić 2 szklanki soku dziennie. Wspomaga leczenie grypy, cukrzycy, obrzęków. NAPÓJ Z MARCHWI I NATKI PIETRUSZKI SKŁADNIKI: 3 marchewki 6 gałązek natki pietruszki 1 obrana, wypestkowana cytryna 700 ml wody WYKONANIE: •marchewkę, natkę pietruszki, cytrynę, cukier oraz1 MT wody zmiksować dodać pozostałą wodę Zastosowanie: wspomaga leczenie zapalenia pęcherza, działa moczopędnie, antyseptycznie, poprawia wzrok
NAPÓJ Z GRUSZKI SKŁADNIKI: 1 op. kostek lodu 1 duża gruszka 1 cytryna 1/2 I wody cukier lub miód do smaku WYKONANIE: składniki zmiksować dolać wodę Zastosowanie: zawartość boru zwiększa bystrość umysłu i zapobiega osteoporozie. SOK AGRESTOWY SKŁADNIKI: 1/2 kg agrestu • cukier lub miód do smaku • woda wg uznania WYKONANIE: agrest umyć, oczyścić i włożyć do naczynia, dodać cukier lub miód, zmiksować uzupełnić wodą Warianty: zamiast agrestu można użyć porzeczek, które zawierają dużą ilość witaminy C. Zastosowanie: wspomaga leczenie schorzeń wątroby, niedokrwistości, stanów zapalnych jamy ustnej i gardła
SKŁADNIKI: aby jagody bzu zrywać we wrześniu) WYKONANIE: składniki zmiksować – następnie pasteryzować – temp. Zastosowanie: sok ma działanie napotne, usuwa z organizmu toksyny, wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego. Zawiera selen, który wzmacnia układ odpornościowy. SOK CZOSNKOWY SKŁADNIKI: 1 główka czosnku 3 cytryny 1 I wody przegotowanej i ostudzonej WYKONANIE: składniki, oprócz wody zmiksować dodać wodę i odstawić na całą dobę w ciepłe miejsce; następnie odcedzić i przechowywać w ciemnym miejscu pić po kilka łyżek dziennie Zastosowanie: wspomaga leczenie grypy, zmniejsza ciśnienie i lepkość krwi. Korzystnie wpływa w przypadku uczuleń, przy cukrzycy, łagodzi stres Kuracja sokiem z brzozy Należy ją przeprowadzać w odstępach czasowych, stosować regularnie w ciągu kilkunastu dni. Najlepiej przez 2-3 tygodnie pić sok z brzozy 2-3 razy dziennie . Soku z brzozy nie trzeba wypijać dużo, wystarczy ćwiartka szklanki każdorazowo. Dla osób szczególnie osłabionych można zastosować podwójną dawkę i dziennie spożywać szklankę soku, najlepiej rozkładając picie na 3-4 razy w ciągu dnia. Ze względu na bogactwo mineralne i witaminowe soku z brzozy nie należy łączyć z niektórymi substancjami. Szczególnie w czasie kuracji należy zrezygnować z: czarnej herbaty, kawy, czekolady, szczawiu. szpinaku Warto w czasie kuracji także ograniczyć ilość zjadanych wędlin! Wymienione powyżej produkty zawierają w nadmiarze substancje, które mogą wchodzić w reakcje chemiczne i generować odkładanie toksyn w naszym organizmie lub po prostu działać niekorzystnie na ciało.
Zmieniony: sobota, 11 października 2009 12:55 |
Zmieniony: niedziela, 28 października 2012 21:52 |