Porady zielarskie |
Wpisany przez Administrator |
sobota, 08 sierpnia 2009 16:24 |
Nalewka czosnkowa
Około 100 g tartego chrzanu zalewamy szklanką czystej wódki, odstawiamy na tydzień w zakręconej butelce, odcedzamy przez gęste płótno. Powstałą nalewką smarujemy chore miejsca.
Na 100 g spirytusu wsypać 4 łyżeczki zmielonego pieprzu. Zostawić na cały dzień pod przykryciem na oknie. Uprzednio kręgosłup posmarować oliwą, a następnie lekko wcierać przygotowaną miksturę dwa razy dziennie. Stosować okłady z nasienia gorczycy czarnej, 100 g nasienia zmieszać z letnią wodą, położyć na płótno i trzymać na bolącym miejscu około 5-10 minut . Dzieciom - 2-3 minut Nie przedłużać czasu okładu.
Zmieszać 1/21 gęsiego smalcu (wytopionego) jedną buteleczką (25 g) oleju rycynowego i wcierać w bolące miejsca. Czosnek działa antybakteryjnie i przeciwmiażdżycowo. Kuracja, którą polecam, stosowana jest przez mnichów tybetańskich. Czosnek oczyszcza organizm z nadmiaru tłuszczu, znacznie poprawia przemianę materii i uelastycznia naczynia krwionośne. Waga spada do normy. Kuracja zapobiega zawałom i leczy większość chorób serca, nadciśnienie, choroby migdałów , choroby płuc ,bronchit, gruźlicę. Likwiduje opuchlizny zewnętrzne i narządów wewnętrznych. Wzmacnia wzrok, poprawia funkcjonowanie narządów płciowych i oczyszcza całkowicie organizm z niepotrzebnych związków.
Sposób przyrządzania
Przygotowujemy 350g oczyszczonego czosnku (bez łupinek). Cząstkujemy i rozcieramy w porcelanowym naczyńku drewnianą pałeczką. Do przecieru wlewamy 200g spirytusu 96%,dobrze zamykamy i wstawiamy do lodówki na 10 dni. Jedenastego dnia otwieramy, cedzimy i ponownie wstawiamy na dwa dni do lodówki. Zażywamy zawsze przed jedzeniem, dodając odpowiednią ilość kropli do 50g mleka. Dawkowanie jest następujące (cyfry oznaczają ilość kropli)
Dzień Śniadanie Obiad Kolacja 1 1 2 3 2 4 5 6 3 7 8 9 4 10 11 12 5 13 14 15 6 15 14 13 7 12 11 10 8 9 8 7 9 6 5 4 10 3 2 1 11 25 25 25 12 25 25 25 Po upływie 12 dni przyjmujemy po 25 kropli 3 razy dziennie przed jedzeniem aż do wyczerpania preparatu . Leczenie można powtórzyć nie wcześniej niż po upływie 5 lat. Uwaga ! do kuracji nadaje się wyłącznie czosnek letni. Radzę stosować tę kurację podczas urlopu aby nie drażnić bliźnich zapachem ,który nie wszyscy znoszą.
NA ZAPALENIE, RANY, ZATRUCIA RUMIANEK ma właściwości przeciwzapalne, niszczy wiele rodzajów bakterii, pomaga w alergiach, reguluje trawienie, pracę nerek i uśmierza bóle. Działa też uspokajająco, używany jest jako pomocniczy środek przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Zewnętrznie poleca się rumianek przy owrzodzeniu skóry, żylakach czy oparzeniach, a także przy chorobach oczu, takich jak zapalenie spojówki lub zapalenie tęczówki. Do celów leczniczych zbiera się koszyczki kwiatowe od maja do sierpnia, najlepiej w słoneczne południe. W medycynie ludowej panowało przekonanie, że najlepszy jest rumianek zerwany w dzień św. Jana, to jest 24 czerwca.
NAPAR Z RUMIANKU Napar przygotowujemy z 1 - 2 łyżek kwiatów, które zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i naparzamy pod przykryciem 15 minut. Odstawiamy na 5 minut i przecedzamy. Pijemy po pół szklanki 3 razy dziennie między posiłkami. Napar ten działa przeciwzapalnie na przewód pokarmowy, jest rozkurczowy i wiatropędny. Taki sam napar można też stosować zewnętrznie do płukania jamy ustnej, okładów i tamponów.
KĄPIEL W RUMIANKU NA DOLEGLIWOŚCI SKÓRNE
100 g koszyczków rumianku zalewamy 3 I wody, doprowadzamy na krótko do wrzenia, trzymamy 15 minut pod przykryciem, przecedzamyi wlewamy do wanny z ciepłą w
BÓL GŁOWY I ZATOKI
Rumianek używany jest w wielu dolegliwościach.. Działa jak balsam jako okład przy bólach głowy. Garść kwiatu rumianku iziela nostrzyka kładziemy na płótnie i zanurzamy na krótko we wrzątku i okład — w momencie, gdy nie będzie parzył — przykładamy na twarz. Oddychajmy głęboko aromatem ziół. Trzymajmy okład tak długo dokąd jest ciepły (15 - 20 minut). Powinno to wystarczyć do „rozpłynnienia " się ropy i opuszcze¬nia komór zatokowych. One są bo¬wiem częstym powodem bólu głowy
NERWICA ŻOŁĄDKA
skuteczna mieszankę stosowaną w przypadku nerwicy żołądka:
1. koszyczek rumianku 50 g 2. ziele nostrzyka 30 g 3. ziele melisy 30 g Łyżkę ziół zalać szklanką wrzątku, pozostawić pod przykryciem 10 -15 min. Pić ciepły napar po pól szklanki 3 razy dziennie przed jedzeniem.
REGULUJE SERCE W OKRESIE PRZEKWITANIA
Serdecznik bywa też często wykorzystywany jako element mieszanek ziołowych. znakomita jest mieszanka regulująca czynności serca w okresie przekwitania. Należy zmieszać po 50 g ziela serdecznika i kwiatów głogu, po 25 g ziela nostrzyka, ziela pięciomika gęsiegoi kwiatów lipy oraz po 20 g kwiatów arniki i kwiatów bzu czarnego. Napar sporządzamy w termosie z 1 -1 i 1/2 łyżki ziół na 2 szklanki wrzącej wody. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Pić należy po 1/3 - 1/2 szklanki rano i wieczorem po posiłkach.
NAPAR NA USPOKOJENIE I SERCE
Napar przygotowujemy z 1 i 1/2 łyżki ziela, które zalewamy w termosie 2 szklankami wrzącej wody, przykrywamy i pozostawiamy na 30 - 60 minut. Napar ten należy pić po 1/4-1/2 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu jako środek uspokajający i nasercowy.
POMAGA W NERWICACH I BEZSENNOŚCI SKRZYP POLNY Równie popularna i skuteczna jest mieszanka ziołowa stosowana w nerwicach i zaburzeniach snu. Mieszamy po50g ziela serdecznika i liści melisy oraz po 25 g kwiatów lawendy, korze¬ni kozika, szyszek chmielu i liści mięty pieprzowej. Wsypujemy 1 i 1/2 łyżki ziół do termosu i dodajemy 2 i 1/2 szklanki wrzącej wody, zamykamy i odstawiamy na 1 godzinę. Mieszankę należy pić po 1/2 - 2/3 szklanki 2 - 3 razy dziennie po jedzeniu. ZIOŁA W DYSTONII WEGETATYWNEJ
Zmieszać po 50 g ziela serdecznika i ziela dziurawca oraz po 25 g ziela krwawnika, liści mięty pieprzowej, liści orzecha włoskiego i kwiatów rumianku. Wsypać 1 1/2 łyżki mie¬szanki do termosu i zalać 2 1/2 szklanki wrzącej wody. Przykryć i odstawić na 1 godz. Pić po 1/2 - 2/3 szklanki 2 - 3 razy dziennie na 60 min przed posiłkiem w stanach nerwico¬wych z przewagą zaburzeń narządo¬wych, zwłaszcza przewodu pokar¬mowego.
W MIAŻDŻYCY
W przypadku miażdżycy przygotowujemy odwar z 2 - 3 łyżek skrzypu na 2 szklanki wody. Ziele gotujemy 3- 5 minut, pozostawiamy 10 — 15 minut do ochłodzenia, odcedzamy. Wysoka temperatura bowiem umożliwia wytrącenie z roślin krzemionki i pobranie jej przez organizm. Odwar ten należy pić 2 - 4 razy dziennie po pół szklanki.
MIESZANKA ODTRUWAJĄCA, CZYSZCZĄCA KREW ZE SZKODLIWYCH ZWIĄZKÓW PRZEMIANY MATERI po 50 gramów: ziele krwawnika ziele fiołka trójbarwnego kwiat stokrotki kwiat jasnoty białej korzeń mniszka pospolitego korzeń łopianu liść poziomki liść brzozy liść maliny po 20 gramów: szyszki chmielu kwiat nagietka
Łyżeczkę mieszanki ziół zalać szklanką wody wrzącej i naparzać pod przykryciem przez 20 minut, następnie przecedzić. Pić gorący odwar — po pół szklanki 1 - 2 razy dziennie przed jedzeniem. INNE GOTOWE PREPARATY POMOCNE W OCZYSZCZANIU ORGANIZMU: FITOLIZYNA — gęsta pasta zawierająca wyciągi z: kłącza perzu, korzenia wilżyny, liści brzozy, nasion kozieradki, owoców pietruszki, ziela nawłoci, ziela połonicznika, ziela rdestu ptasiego, ziela skrzypu i olejków. Dawkowanie: 1 łyżeczkę pasty rozpuścić w małej ilości wody i zmieszać w pół szklanki osłodzonej wody. Pić 3 - 4 razy dziennie po jedzeniu. MIESZANKI ZIOŁOWE (PRZECIW SCHORZENIOM Dobre wyniki leczenia uzyskuje się przez stosowanie mieszanek ziołowych. Wewnętrznie zażywane działają wielokierunkowo: przeciwbólowo, rozluźniają napięte mięśnie, ścięgna, usuwają z organizmu zbędne, toksyczne produkty przemiany materii, poprawiają pracę stawów, kości, mięśni, działają przeciwreumatycznie, przeciwzapalnie. MIESZANKA : kora wierzby kwiat wiązówki 20g pączki topoli ziele fiołka trójbarwnego ziele poziomki 10g owoc maliny 10g owoc jeżyny 10g Zioła wymieszać. Sporządzić odwar z łyżki mieszanki na szklankę wody. Pić go co godzinę łyżkę stołową. Likwiduje bóle kręgosłupa, bóle reumatyczne, stany zapalne.
Kuracja sokiem z bzozy
Należy ją przeprowadzać w odstępach czasowych, stosować regularnie w ciągu kilkunastu dni. Najlepiej przez 2-3 tygodnie pić sok z brzozy 2-3 razy dziennie. Soku z brzozy nie trzeba wypijać dużo, wystarczy ćwiartka szklanki każdorazowo. Dla osób szczególnie osłabionych można zastosować podwójną dawkę i dziennie spożywać szklankę soku, najlepiej rozkładając picie na 3-4 razy w ciągu dnia. Ze względu na bogactwo mineralne i witaminowe soku z brzozy nie należy łączyć z niektórymi substancjami. Szczególnie w czasie kuracji należy zrezygnować z: czarnej herbaty, kawy, alkoholu, szpinaku czekolady, szczawiu. Warto w czasie kuracji także ograniczyć ilość zjadanych wędlin! Wymienione powyżej produkty zawierają w nadmiarze substancje, które mogą wchodzić w reakcje chemiczne i generować odkładanie toksyn w naszym organizmie lub po prostu działać niekorzystnie na ciało.
Zmieniony: sobota, 11 października 2009 12:55
|
Zmieniony: sobota, 05 października 2013 18:36 |